SEMMELTÅRTA

Semmeltårta, semletårta, påsktårta
Vem kan säga nej till en enda stor semmeltårta? Inte jag i varje fall och denna typ av tårta passar väl till alla dess högtider, födelsedagskalas och varför inte vid påskfirande? 

Semmeltårta, semletårta, påsktårta

Semmeltårta, semletårta, påsktårta
Så himla mycket smidigare att göra en enda stor bulle istället för många små, sen kan man ju även senare välja hur stor eller liten bit man vill ha. Win-Win!
Semmeltårta, semletårta, påsktårta

Du behöver:

3 dl mjölk
1 msk kardemumma
50 g jäst
1 1/2 dl socker
1 krm salt
150 g smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl

Gör såhär:

Värm mjölken och kardemumman tills det är fingerljummet, smula sönder jästen i bunken och blanda med mjölken, strösocker, saltet, ägg och smöret. Tillsätt sist mjölet, lite i taget. Jäs under duk i ca 40 minuter, baka sedan ut degen och forma till en enda stor bulle, låt jäsa igen i ca 40 min. Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg eller med sirap och vatten, grädda i ca 20 - 25 minuter.


Semmeltårta, semletårta, påsktårta

Fyllning:

400g mandelmassa
8 dl grädde
1-2 msk florsocker 

Gör såhär: 

Vispa grädden, vispa sedan ner ca 1 dl grädde tillsammans med mandelmassan.
Skär av locket, gröp ur lite fyllning och fyll sedan med mandelmassa och grädde. På med locket och pudra med florsocker, sedan är det fritt fram att mumsa!


Dela gärna!

Inga kommentarer