HSP

Om att vara en högkänslig person
Highly Sensitive Person/HSP

Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag, som innebär att nervsystemet är känsligare än hos andra. Vi tar in fler sinnesintryck och hjärnan fungerar helt enkelt lite annorlunda än hos andra människor, vilket kan vara både en belastning och tillgång i våra liv. Vi sorterar information på ett djupare plan, uppfattar information och känslor som andra inte lägger märke till, har starkare känslor och är mer intuitiva t.ex.

Fördelarna med att vara högkänslig är att vi ofta har en livligare fantasi, ett rikt inre liv och ser detaljer som andra missar, vi har lättare att se nya möjligheter och idéer, ofta väldigt kreativa och berörs mycket av det konstnärliga. Vi har även högre toppar och dalar än andra, inspireras och inspirerar, är goda lyssnare och uppfinningsrika.

Nackdelar är att vi lätt blir överstimulerade vilket leder till ångest, oro, trötthet, sömnsvårigheter och olika rädslor, det blir ett enda virrvarr och det kan kännas som att man tappar kontrollen helt.

Vi blir väldigt påverkade utav hur andra mår, andras sinnesstämningar och som högkänslig svänger ditt eget humör snabbt, från ledsen till glad. Dessa svängar kan vara jobbiga att hantera och svåra att förstå, behovet av att bara få vara ensam i sin egen värld är stort.

Den större delen av oss som är högkänsliga är även introverta, vilket medför att människor runt oss inte riktigt förstår varför vi är som vi är. Vi kan ofta uppfattas som knepiga, blyga, frånvarande, arroganta osv fast att vi egentligen inte menar något illa med vårt beteende utan det är bara så vi är.

Det är väldigt många intryck på samma gång som påverkar oss, samtidigt som vi kanske har svårt med ögonkontakt och hur man för sig socialt. Men det finns även högkänsliga personer som är motsatsen till introvert, nämligen extrovert, ca 30% av dom som är högkänsliga är extroverta personer.

Som högkänslig måste man välja sig själv före andra, vilket är lättare sagt än gjort då högkänsliga har en tendens att göra precis tvärtom. Vi anpassar oss ofta efter andra, försöker vara andra tillags istället för att välja det som passar oss själva bäst. Detta leder till att vi blir utmattade och överstimulerade när vi anstränger oss för att vara andra tillags trots att vi själva inte orkar egentligen, för att orka med dagen måste vi tänka mer på oss själva för att hushålla med energin.


Hur jag personligen upplever livet som högkänslig


•  Jag känner ofta ett stort behov av att bara få vara ensam efter att ha varit ute bland andra människor, det tar så otroligt mycket energi att jag känner mig totalt dränerad och utslagen efter ett möte, en helg bland släkt/vänner, shoppingtur osv. Men har även ett stort behov av att umgås med människor jag tycker om, i kortare stunder. Men jag uppskattar som sagt ensamheten väldigt mycket.

•  Jag har väldigt svårt för att ta plötsliga beslut men även ta beslut om sådant jag vetat om ett tag, vrider och vänder, kan inte riktigt bestämma mig för vad som blir bäst. Ofta låser sig allt och det känns som att jag inte kan tänka klart, speciellt när jag känner mig pressad, att ett beslut måste komma snarast. Detta kan vara allt ifrån att välja på menyn till en resa eller helgens planer, man vill helt enkelt inte ta fel beslut.

•  Jag har ofta haft känslan av att något är "fel" på mig, att jag inte är som alla andra. Beter mig annorlunda, kan inte prata som andra, svårt för ögonkontakt osv.

•  Jag har otroligt svårt för ljud, speciellt plötsliga och höga ljud, kan reagera med stark ilska eller blir rent av arg inombords. Blir även väldigt utmattad och tömd på energi när det är mycket ljud, speciellt om det är många saker som låter samtidigt, t.ex. diskmaskinen låter, barnen busar, tvn är på samtidigt som man kanske får besök eller ett telefonsamtal. Detta är outhärdligt för mig och jag mår väldigt dåligt utav det, blir låg, lättretlig, trött och kan drabbas av panikkänslor.

•  Får ofta höra att jag överreagerar, att jag inte ska ta åt mig, inte tänka så mycket och att jag är överkänslig.

•  Jag anstränger mig väldigt mycket för att inte glömma saker och att inte göra fel.

•  Jag har ett väldigt rikt inre liv, dagdrömmer och är ofta i min egen bubbla av fantasier och framtidsdrömmar.

•  Jag blir även väldigt berörd av konst, musik, film och vackra miljöer.

•  Jag klarar inte av att bli granskad medan jag utför en uppgift, jobbar eller skriver. Blir väldigt nervös och presterar inte mitt bästa, behöver få vara ifred utan ögon på mig.

•  Jag har alltid fått höra "var inte så blyg" "du är ganska blyg va?", ja jag har alltid varit väldigt blyg och tillbakadragen, vill inte stå i centrum och känner gärna in läget innan jag öppnar munnen, om jag ens gör det. Har väldigt svårt att veta hur jag ska bemöta nya människor, orden hamnar ofta fel och jag kollar ofta på allt annat än personen jag samtalar med. Måste anstränga mig extremt för att lyckas hålla ögonkontakt.

•  I vissa sociala situationer där jag känner en "press" att vara som alla andra måste jag anstränga mig till det yttersta för att kunna föra mig och socialisera som andra. Detta tar enormt med energi då jag måste vara på helspänn och pressa mig att vara social, hålla ögonkontakt osv.

•  Jag har väldigt lätt för att komma på nya idéer och det bubblar på rätt häftigt härinne i huvudet mellan varven.

•  Jag har alltid fått höra att jag är vänlig, lugn och snäll som person, speciellt i min ungdom bland vänner och föräldrar.

•  Jag kan prestera extremt mycket på kort tid, har alltid kunnat göra flera saker samtidigt, ha många bollar i luften och hamnar extremt högt uppe i varv när jag befinner mig i det flowet. Älskar det men har en känsla av att det inte alltid är så hälsosamt, trots att det är en "njutbar" stress, älskar känslan av att få mycket gjort och avskyr känslan av att inte få någonting gjort.

•  Jag är entreprenör och driver mitt eget företag, vilket också stämmer in på en HSP. Jag vill vara min egen, skapa min egen tillvaro och vara min egen chef då jag känner att jag inte passar in i samhällets ramar. Jag har ett stort behov av att få göra det som intresserar mig, älskar att lära mig nya saker och grotta ner mig ordentligt i det som fångar mitt intresse för tillfället. Impulsiv, driven och har ofta svårt att varva ner då hjärnan tycks gå på högvarv, speciellt kvälls och nattetid.

•  Jag engagerar mig alldeles för mycket och för intensivt i andras problem, dom kan påverka mig så starkt, precis som att det vore mina egna problem.

•  Jag vill alltid göra saker i min takt och har väldigt svårt för att vänta på någon som är långsammare.

•  Jag har väldigt svårt för att släppa saker som hänt, saker som sagts, grubblar för mycket över saker som inträffat och har väldigt svårt för att släppa och gå vidare. Jag vill alltid komma fram till en förklaring, förstå, men det är inte alltid detta går.

•  Jag känner ofta väldigt intensiva känslor, blir lätt upprörd och kan också bli väldigt glad för små saker i min omgivning.

•  Jag kan ta väldigt illa vid mig av småsaker som andra kanske inte ens reflekterar över, samtidigt kan jag även bli superglad eller lycklig för sådant andra inte ens märker.

•  Jag upplever även att andra inte blir lika berörda av vissa händelser, färger, former, film, text, musik osv som jag själv. Ibland vill jag bara att andra ska känna det jag känner eller förstå det jag förstår, se det jag ser.

•  Mitt humör kan svänga väldigt fort! Kan snabbt bli väldigt låg och deprimerad för att någon timme senare känna ett lyckorus igen...

• Ytligt kallprat är inte min grej, jag vill ha djupare relationer och djupare diskussioner. Svårt med nya människor då jag har svårt att öppna mig och vill gärna känna av personen i fråga en längre tid först, dom få människor jag har i mitt liv som står mig nära är också dom jag kan prata djupare med.

•  Jag lyssnar gärna på andras problem, engagerar mig på ett djup plan, berörs oftast väldigt djupt, försöker hjälpa och komma med råd så länge jag känner att personen är helt uppriktig och alltid varit ärlig emot mig. Skulle det vara tvärtom så är jag ganska så avvisande och oengagerad, precis som att jag tycker att personen i fråga slösar med min energi och tid. Kan även tycka att personen inte förtjänar mitt engagemang om den missbrukat det tidigare, och det är svårt för mig att komma över.

•  Att ha livlig fantasi är positivt men kan även bidra till ett extremt katastrof tänkande, har ofta 10 olika bilder av hur en situation kan sluta, den ena hemskare än den andre.


Att hantera ångest som högkänslig

•  Det går över, det är obehagligt men inte farligt med ångest. Alla känslor är just för tillfället, trots att det kanske är svårt att se positivt på situationen. Känslorna är just nu, så försök tänka på att dom kanske är borta om några minuter eller några timmar.

•  Prata med någon du tycker om, bara stöd eller sällskap med någon du litar på kan hjälpa. Isolerar man sig och tror att man är en börda för andra när man "kommer med sina problem" så blir ångesten värre.

•  Ensamtid och att få varva ner är väldigt viktig för dig som är högkänslig, gör något som får dig att må bra, detta förebygger ångest och ökar välmåendet.

•  Sätt gränser i förhållandet eftersom du är extra känslig för andras sinnesstämningar, en högkänslig person finns mer än gärna där för dig men det kan också bli för mycket. Ger en relation för mycket ångest måste man sätta ner foten för att inte bli dränerad helt på energi och livslust.

•  Passa dig för narcissister, dessa personer kan vara rent av skadliga för högkänsliga personer med sina personlighetsdrag.

 "De flesta personer som hamnar i klorna på en narcissist söker hjälp i form av psykoterapi. Narcissisten själv är däremot ingen bra kandidat för konventionell behandling eftersom psykologisk analys är ett samtal mellan två personer (dialog) och narcissism är att samtala med sig själv (hålla en inre dialog). Narcissisten är helt enkel övertygad om att han eller hon är okej och att alla andra inte är det. Således händer det ytterst sällan att en narcissist söker hjälp på egen hand, och det är tyvärr lönlöst att själv försöka konfrontera narcissisten i hopp om att ändra hans eller hennes beteende."
Djupare information och Källa

Symtom som kan leda till att högkänslighet förväxlas med ADHD


Den kanske främsta orsaken till en förväxling är att en högkänslig person som är överstimulerad (kroniskt eller inte) kan ha beteenden som reflekterar ADHD – en högkänslig person som inte är överstimulerad har emellertid inte några av de symtom som kännetecknar ADHD. 



• Är impulsiv: Personer med ADHD är ofta impulsiva, d.v.s. de gör saker utan att tänka igenom följderna. Ett sådant beteende är inte typiskt för högkänslighet. ADHD relaterar förmodligen till ett överskott av dopamin, vilket associeras till just impulsivitet och högt risktagande, medan den högkänsliga strategin – att observera och reflektera först och agera därefter – har med serotoninnivåer att göra. Högkänslighet i sig saknar både det impulsiva och det hyperaktiva draget. Däremot kan högkänsliga personer framstå som impulsiva (och lättdistraherade) när de är överstimulerade, eller om de utöver sin högkänslighet också är sensationssökande (ett annat temperamentsdrag som styrs av dopamin). 


• Har svårt att fästa uppmärksamheten på en uppgift: Barn med ADHD har ofta svårt att fästa uppmärksamheten på en uppgift i skolan eller på sin omgivning. Det stämmer att också högkänsliga barn som är överstimulerade p.g.a. för många intryck i skolan och i hemmet, framför teve och datorspel eller för många aktiviteter efter skolan, kan ha svårt att vara uppmärksamma och att följa instruktioner. Också högkänsliga som dessutom är sensationssökande kan ge intryck av att ha problem med uppmärksamheten.

• Har många projekt i görningen: Även om personer med ADHD kan ha många projekt på gång parallellt, har de svårt att koncentrera sig på en och samma sak en längre stund. Detta kan leda till att de försöker göra flera saker samtidigt genom att hoppa från en uppgift till en annan utan att egentligen slutföra någon av dem. Också högkänsliga personer (särskilt sensationssökande) kan ha flera projekt på gång samtidigt, men i regel har de inga svårigheter att slutföra en uppgift (till skillnad från personer med ADHD är de inte rädda för aktiviteter som kräver uthållighet). När högkänsliga personer har för många bollar i luften beslutar de sig nämligen för att slutföra vissa projekt och släppa andra.

• Har störande beteende: Barn med ADHD kan få raserianfall eller vara särdeles trotsiga, vilket kan framstå som störande. Också ett högkänsligt barn som är överstimulerat kan få raseriutbrott och visa trots, men detta skulle knappast ske utanför hemmet. Ett högkänsligt barn som inte är överstimulerat beter sig i regel hänsynsfullt, lugnt, uppmärksamt och samvetsgrant.

• Störs lätt av oljud och rörelser: Liksom personer med ADHD störs högkänsliga av oljud och rörelser, som lätt avleder uppmärksamheten från uppgiften. I sin bok Psychotherapy and the Highly Sensitive Person menar Elaine Aron att det viktiga testet är om personen kan hålla koncentrationen uppe eller inte i en tyst miljö. Enligt henne saknar de flesta människor med ADHD den förmågan (de koncentrerar sig ofta bättre till musik), vilket inte är fallet för högkänsliga. 




Forskning kring HSP


För dig som vill lyssna så finns HSP-PODDEN samt 
HSP-podden med Leveby & Klar.


Join the conversation!

Latest Instagrams

© L I V S G L I T T E R. Design by FCD.