Ni som vet mycket om kameror?!

tisdag 27 december 2011

Alla tips jag kan få är bra, jag har bestämt mej för att uppgradera mej. Nikon eller Canon, vad är skillnaden mer än att det är olika design och att dom känns olika i greppet?

Det ska vara en proffskamera, en som jag kan andvända i framtida projekt och jobb.
Jag har funderat på allt från Nikon d90 (för att uppgradera mej lite?) till Canon eos 5d mark II..

Ja som ni ser så är jag ganska vilsen, lika bland alla miljoner objektiv. Så hjälp mej gärna!!
Vad ska jag satsa på?


Join the conversation!

 1. Vad har du för kamera nu? Många menar ju att man är antingen Nikon eller Canon. Själv har jag alltid kört Nikon.

  En vis kvinna sa en gång att det är bättre att satsa på bra objektiv än själva kamerahuset, men bra objektiv kostar ju en del... Jag har liten önskelista till min kamera men det lär få vänta tills mammaledigheten är över iaf...

  SvaraRadera
 2. Oh jag har ju en Nikon d40, jag har också funderat kring nya objektiv men ändå så känns det som om denna kamera är lite väl gammal.

  Sen funderar jag även lite kring det här med cropfaktorn, att denna kamera skalar av bilderna.

  Om man ska ha en fullformatkamera som inte "beskär" bilden inuti..hmm..

  svårt..svårt ;)

  SvaraRadera
 3. Personligen är jag en Canon-tjej ;) När det gäller val tycker kjag att du ska utgå från vad du vill göra med dina framtida bilder. Vad är syftet. Ett bra objektiv eller några stycken bra är ett måste om man vill bli en bra fotograf..det skulle jag nästan vilja påstå faktiskt.
  Det som är bra med canon är att alla objektiv jag och ex min vän eller karl köper även fungerar med min, så vi kan bytlånas. Mkt ekonomiskt för oss ;)
  Men utgå från vad du vill..
  Du nämner cropfaktorn själv. Vissa gillar det, andra inte. Kommer du fota mkt ute, inne? Hur hög Iso känner du att du kommer behöva. Vill du fota mer artsy bilder, eller är det porträttfotografi..Ja du fattar nog, ska sluta skriva min D-uppsats nu ;)

  SvaraRadera
 4. Hej hej,
  hittade hit via sökning på Google på trätapeter :).. och såg din fråga. Jag jobbar som frilansfotograf, och har kört med både Canon och Nikon och fastnade mest för Nikon som jag nu kört i många år.

  Någon nämner att man är Nikon eller Canon och någonstans stämmer nog det, Nikon stämde bäst ihop med mig rent ergonomiskt och sen var sökaren något lite ljusare på Nikon än på Canon.

  En del säger också att färgerna är något kallare på en Canon än på en Nikon men kör man manuellt läge och använder bra objektiv så vet jag inte om det märks så mycket. Hur det än är, även om man är proffs eller amatör så redigerar man ju bilderna en del och då får man dom oftast som man vill ändå.

  Någon nämner också att det är bättre att satsa på bra optik istället för att lägga alla pengar på ett hus och det håller jag med om, ända tills man blir nördig och provar på ett fullformatshus och märker att bruset i bilderna i stort sett försvinner :).. men det är stora pengar då tyvärr.

  Det är alltid supersvårt att rekommendera en kamera rakt av utan att veta budget eller behov, och både Nikon och Canon gör ju kalasbra kameror så :).. det jag kan rekommendera om jag får luta mig åt Nikon är att de släppt en ny macro-glugg som ligger ruskigt bra i pris ( 40mm/2.8 ) som fungerar utmärkt som allround-objektiv, närbildsobjektiv och som porträttglugg. Det är verkligen ett kap!! Dock så kanske den inte funkar som ensamglugg när man kör bloggbilder på inredning odyl. då man vill ha med mer av ett rum eller vy, men till detaljbilder och porträtt är den klockren.

  Kamera då.. beroende på budget så har ju Nikon riktigt bra instegsmodeller i sin D5100 tex.. finns det lite mer i plånboken så är en D7000 ett kanonval.

  Men som sagt, det är inte lätt att rekommendera :). Om du undrar något så får du gärna fråga om du vill.

  Hur som helst.. jag hittade som sagt hit av en slump, men kommer garanterat att spara länken.. gillade verkligen dina bilder!!

  mvh. Ulrica

  SvaraRadera
 5. Oh det är ju så mycket jag vill göra med mina bilder. Men det jag mest är ute efter är att ta inredningsbilder, och eftersom jag oftast gör detta inomhus så behöver jag nog en kamera som är mer känslig för ljus, som man kan ställa in en högre ISO på.

  Jag vill även andvända den till att fotografera barn, kanske i framtiden lite mer natur miljöer. Men som sagt till stor del ska jag fota inredning även lite mat och bak som även dom är stora intressen!

  Mina tankar går faktiskt åt en canon!!

  Har nu funderingar på en Canon 7d, men ja som sagt.vilsen. Denna är ju inte en fullformatare, men samtidigt så kanske det är bra också. Objektiv som ska vara skarpa ändå ut i kanterna är väl lite dyrare?

  Hmm nu kanske jag är ute och cyklar men jag har snappat upp lite här och där nu under en tid. Ska väl försöka sätta mer ner och "plugga" på lite mer om kamerainställningar. Känner att det är värt det.

  Tack för att du tar dej tid och svarar, du verkar så himla begåvad och duktigt på många områden. Gillart ;)

  Ha en fin kväll vännen!

  SvaraRadera
 6. Ulrica: Hej! Vad roligt att du hittade hit, precis vad jag behövde;)

  Det är så skumt, läste på något forum för någon dag sedan och där tyckte dom att nikon gjorde "kallare" bilder än Canon.. Själv tycker jag att jag kan se en lite varmare ton i nikon.

  Det är verkligen jätte jätte svårt att välja, jag har ju en Nikon d40 men jag känner att jag vill byta upp mej för den är väl ganska gammal? Och jag vill komma lite längre i mitt fotograferande.

  När det gäller fullformat, är det att rekommendera? Är inte objektiven mycket dyrare till en sådan?

  Om du du hade råd med vilken kamera som helst, vilken skulle du välja då? Och varför?

  Haha ursäkta frågan, men det skulle vara så intressant att få veta.

  Men om vi säger såhär, jag vill ha en kamera som jag kan andvända till olika slags jobb inom fotografering i framtiden. Vad har du själv för kamera?

  Ha en fin kväll och du är så välkommen hit in igen så <3

  SvaraRadera
 7. Jag har en Nikon D60 med medföljande 18-55mm objektiv.
  Sen har jag ett tamron 70-300mm Tele-Macro objektiv, som låg på runt 1500kr och det är ju hyfsat billigt för ett macro-objektiv.
  Är väldigt nöjd med min Nikon, men jag tar inte så avancerade bilder och visst skulle jag vilja uppgradera mig ibland...
  Har ingen större erfarenhet av Canon men min svåger har en och han tar väldigt fina bilder med sin. Beror ju på vad man ska använda kameran till som någon innan säger... :)

  Läser din blogg ibland, du tar så otroligt fina bilder. Önskar jag var så duktig och orkade lägga ner mer energi på att fotografera...

  SvaraRadera
 8. Jag kör själv Nikon när jag fotar, men tycker inte att Canon är så tokigt heller!

  Om du ska köra fullformat rekommenderar jag att du verkligen sätter dig in i hur tekniken fungerar - att man gör så mycket man bara kan i kameran och så lite som möjligt i efterbehandlingen. Du ska ha kontroll över kameran, inte tvärtom!

  Nikon D700 och Canon 5D Mark II är båda fantastiska kameror, men med tanke på prisklassen (bara kamerahusen kostar från 18 000 kr), gäller det att man kan sin grej eller verkligen törstar efter att lära sig. Jag har sett alltför många som köpt dyra och avancerade kameror för att sedan bara använda de automatiska inställningarna - rent slöseri med både pengar och teknik!

  Om jag vore du skulle jag satsa på en kamera i "mellanklassen". Då får man både finfin kvalitet och en bra introduktion till mer avancerad teknik. Canon 7D är ett bra val, men jag är också förtjust i Canon 60 D och Nikon D7000. Vad det gäller objektiv ska man inte glömma att det finns fantastiskt bra alternativ i de lägre prisklasserna. Till en början tycker jag att man kan man köpa på sig några sådana att testa och lära sig, för att sedan, när man känner sig redo, uppgradera till dyrare saker.

  Tack för en fin blogg och lycka till med framtida kameraköp! :)

  /Sandra

  SvaraRadera

Latest Instagrams

© L I V S G L I T T E R. Design by FCD.